Vad är Windows Virtual Desktop med Filip Wikander

 
 

Hybrid Cloud
19 aug 20 Författare: Michael Gorringe

Windows Virtual Desktop (WVD) är en molnbaserad virtualiseringstjänst som körs på Microsoft Azure. 

Det är en lösning för företag som arbetar mobilt där medarbetarna i sitt dagliga arbete har behov av att kunna få åtkomst till företagets alla resurser från vilken extern enhet som helst. Användare får tillgång till sin företagsdator från en smartphone eller surfplatta varhelst de befinner sig. Utan att ge avkall på användarupplevelsen och resurserna en PC kan erbjuda.

 -Många tror att WVD är något helt nytt men sanningen är att idéen och tanken WVD bygger på är baserat på produkterna Microsoft Terminal Services och Microsoft Remote Desktop Services, RDS, med rötter från slutet på 1990-talet. Det berättar Filip Wikander, Territory Channel Manager på Microsoft, ansvarig för Microsoft Azure.

 WVD är den enda infrastrukturen för företag som vill skapa en verklig mobil plattform för de mobila medarbetarna på ett kostnadseffektivt sätt. Detta tack vare att tjänsten möjliggör en virtualisering av Windows 10 för flera samtida användare till Azure-baserade virtuella maskiner. Även Office 365 ProPlus kan virtualiseras med hjälp av WVD för att därmed köras i virtuella scenarier med flera användare. Windows Virtual Desktop stödjer miljöer med Windows 10 för flera samtida användare och erbjuder användarna access från många olika mobila plattformar inklusive Android och iOS.

Windows Virtual Desktop erbjuder företag möjlighet att:

  • Konfigurera en skalbar och flexibel IT-miljö
  • Distribuera och hantera virtuella skrivbord
  • Tilldela och ansluta användare till de egna virtuella skrivborden
  • Förenkla hanteringen av användarprofiler, därmed kan exempelvis varje användare få tillgång till rätt applikationsportfölj med rätt prestanda
  • Flexibel och skalbar prissättning

Tack vare att WVD och Microsoft tillhandahåller hela kontrollplanet behöver återförsäljare som erbjuder sina kunder Windows Virtual Desktop inte längre ta hand om den administrativt krävande uppgiften att hantera kopplingen mellan slutanvändare och virtuell maskin eller hur nätverksmiljön prioriteras.

- WVD har rönt stor uppmärksamhet alltsedan lanseringen i slutet på september, varje dag får vi förfrågningar från kunder och återförsäljare, säger Filip Wikander. Vi har ett antal återförsäljare som utvecklat färdiga paketerade lösningar, och många av dem har redan nya kunder som använder Windows Virtual Desktop.

Men med en virtuell PC i varje mobil enhet, innebär Windows Virtual Desktop slutet på den faktiska PC:n? Inte alls enligt Filip Wikander.

- Det kommer definitivt att finnas en marknad för PC och ”feta klienter” även i framtiden men Windows Virtual Desktop tillför helt nya möjligheter för användare som värdesätter flexibilitet och mobilitet i sättet de arbetar. Det är ytterligare ett steg mot en mer modern arbetsplats som stödjer ett nytt sätt att arbeta. Ett sätt som alltfler efterfrågar.

Vill du ha mer information, skicka ett mail till microsoftsales@techdata.com eller ring 08-795 20 50